Fokker D-XXIEen jager voor Indië

de Fokker D-XXI

In 1934 gaf het KNIL (het Nederlandse leger in Nederlandsch Indië) opdracht voor een nieuwe jager. Op 17 februari 1936, tien dagen voor de eerste vlucht van het prototype liet het KNIL weten dat ze eigenlijk geen jager nodig hadden, maar een bommenwerper. De Nederlandse luchtmacht wilde het toestel echter wel hebben en bestelde er 36.

De constructie

Het onderstel van de D.XXI was niet intrekbaar, maar bestond uit een vrijdragende verende poot onder elke vleugelhelft, voorzien van een goed-gestroomlijnde omkapping. Wat betreft de snelheid haalde dit type vliegtuig ruim 100 km/u meer dan zijn voorganger, de D.17, hetgeen te danken is aan het veel grotere vermogen van de motor en de betere aerodynamische vormgeving.

Een succes in het buitenland

Nog voor de Nederlandse order bestelden de Finnen 7 exemplaren. Even later bouwden ze er nog ruim 90 in licentie, die met veel succes tegen de Russen werden ingezet. Ook Denemarken bouwde er 10 in licentie. Bij het uitbreken van de oorlog werden deze echter allemaal vernietigd voordat ze konden opstijgen.

De meidagen

Op 10 mei 1940 waren 28 van de 36 D.XXI's gevechtsklaar. Elf waren gestationeerd op de Kooy, acht op Ypenburg en negen op Schiphol. Op de eerste oorlogsdag maakte de D.XXI 64 vluchten, waarbij een groot aantal Duitse bommenwerpers werd neergehaald. De volgende dagen lukte het door de Duitse overmacht niet meer om vijandelijke vliegtuigen neer te halen. Gedurende de vijf dagen werden 20 D.XXI's vernietigd.

Belangrijkste afnemers Nederland, Finland, DenemarkenSpecificaties

Fokker D.XXI
Type: jager (1936)
Motor: één Bristol Mercury VIII van 620 kW
Prestaties: topsnelheid 460 km/h op 5.100m hoogte; plafond 11.000 m; vliegbereik 950 km
Gewicht: leeggewicht 1.450 kg
Afmetingen: spanwijdte 11 m; lengte 8,20 m; vleugeloppervlak 16,20 m2
Bewapening: vier 7,9 mm machinegeweren


BRON: Werner Bergmans


http://gevechtsvliegtuigen.cjb.net

Meer foto's

Hoofdcategorie

Jachtvliegtuigen


Subcategorie

Jagers


Land

Nederland


Fabrikant

Fokker


Thema's

de Tweede Wereldoorlog

Adverteren via Kliks.nl