Curtiss SB2C HelldiverOntoereikende opvolger

(c) Jirka Wagner

De grote, zware en krachtige Helldiver was bedoeld als opvolger van de SBD Dauntless. Tijdens de ontwikkeling kwam echter al naarboven dat er ernstige problemen waren. Zo was de stabiliteit bij lage snelheden en bij snelle duikvluchten erg slecht. Bij gevechtshandelingen, met name tijdens de slag in de Filipijnse zee, bleek dat de Dauntless in feite het superieure toestel was. De omschakeling naar de Helldiver was echter al te ver gevorderd en de slag in de Filipijnse zee was de laatste grote actie waaraan de Dauntless meedeed.

Succesvolle carrière

Direct na de eerste vlucht van het prototype op 18 december 1940 werd de belissing genomen om de Helldiver in serieproductie te nemen. Een groot aantal aanpassingen en toevoegen vertraagde de uiteindelijke introductie van het toestel aanzienlijk. Het toestel kreeg op 11 november 1943 zijn vuurdoop bij een grote aanval op de Japanse basis Rabaul, waarbij het opereerde vanaf het vliegdekschip Bunker Hill. Ondanks alle tekortkomingen diende de Helldiver vanaf eind 1944 tot het einde van de oorlog als enige duikbommenwerper van de Amerikaanse marine. Hierbij bracht het toestel grote schade toe aan vijandelijke schepen en installaties.

Belangrijkste afnemers

V.S., FrankrijkSpecificaties

Soort: tweezits duikbommenwerper, gestationeerd op vliegdekschepen
Motor: één Wright R-2600-8 Cyclone 14-cilinder radiaal van 1.350kW
Gewicht: leeggewicht 5.000kg; maximaal startgewicht 7.500kg
Prestaties: Maximale snelheid 450km/u; plafond 7.500m; bereik 1770km
Afmetingen: spanwijdte 15,1m; lengte 11,2m; hoogte 5,2m
Bewapening: 453kg bommenlast onder de romp (latere versies hadden ook ophangpunten onder de vleugels); twee naar-voren-vurende 20mm kanonnen, twee 0,5" Browning machinegeweren in de vleugels, twee 0,3" of 0,5" machinegeweren in de achterste cockpit.


BRON: David Llewellyn James 2004 (http://www.compass.dircon.co.uk/1aircraft.htm)


http://gevechtsvliegtuigen.cjb.net
Hoofdcategorie

Bommenwerpers


Subcategorie

Duikbommenwerpers


Land

Verenigde Staten


Fabrikant

Curtiss


Thema's

de Tweede Wereldoorlog

Adverteren via Kliks.nl